lunes, 5 de julio de 2010

Diccionario on-line

Via: Planeta Ubuntu.cat
Creador: Giorgio Grappa (noreply@blogger.com)


Si feu sovint consultes pels diccionaris de la xarxa, i, sobretot, si us cal comparar el que diuen diversos diccionaris, us pot anar molt bé GoldenDict, un gestor de diccionaris molt més configurable que el que porta Ubuntu (o Gnome) per omissió, Diccionari. Es troba als repositoris, de manera que el podeu instal·lar amb un senzill $ sudo aptitude install goldendict. Una volta instal·lat, en trobareu el llançador tant a Oficina com a Educació.

Una volta l'executeu, us mostra, a la columna de l'esquerra, un quadre per introduir-hi el mot a cercar i, a sota, la llista de mots similars que troba als diccionaris en ús. A la dreta, us mostra la plana corresponent a l'entrada en el diccionari seleccionat (i, a sota, les entrades de la resta de diccionaris actius). La visualització és la mateixa que us proporcionarà un navegador.

Si premeu F3, s'obre la finestra de configuració. Podeu afegir noves consultes a la Wikipedia i al Wiktionari si aneu a la pestanya Wikipedia; és molt senzill afegir les de les llengües que us calgui.
Si, en canvi, us interessa afegir consultes a altres diccionaris (com el del DIEC, per exemple), aneu a la pestanya Websites i afegiu les línies que us calgui; no és difícil: feu una recerca qualsevol (en un navegador) a la pàgina del diccionari en qüestió i copieu la línia de l'adreça web, tot substituint-hi el mot cercat per la variable %GDWORD% (o per %GD1251% o %GDISO1%, en funció de la codificació del lloc web), i afegiu-la a la llista de diccionaris.

A més, si feu clic sobre la pestanya Groups, podreu organitzar els vostres diccionaris per llengües o per qualsevol altre criteri, cosa molt pràctica.

Us deixo les línies que cal emprar per a alguns diccionaris, agrupades per llengües:

Català:
http://dlc.iec.cat/results.asp?txtEntrada=%GD1251

Castellà:
http://buscon.rae.es/draeI/SrvltGUIBusUsual?TIPO_HTML=2&TIPO_BUS=3&LEMA=%GDWORD

Francès:
http://www.le-dictionnaire.com/definition.php?mot=%GDWORD
http://www.linternaute.com/dictionnaire/fr/definition/%GDWORD
http://dictionnaire.tv5.org/dictionnaires.asp?Action=1&mot=%GDWORD
http://www.crisco.unicaen.fr/cgi-bin/trouvebis2?requete=%GDWORD
http://www.cnrtl.fr/lexicographie/%GDWORD

L'he descobert gràcies a SliceOfLinux.

No hay comentarios:

Feeds que he leido

Compartidos desde el Reader